Unikátní projekt cyklistifikace Londýna

5.1.2014
<p>Desítka tras o celkové délce 217 km, souborně nazvaných Skycycle mají podle renomovaných architektů vyřešit kolabující dopravní situaci v britské metropoli. Visuté cyklostezky by měly vést nad železničními tratěmi města. K realizaci by mělo dojít v průběhu následujících dvacet let.</p>

Ač tento projekt vypadá poněkud utopisticky, realizace podobných záměrů není ve světových velkoměstech úplně neznámá. Vyhnat auta z center měst, zkvalitnit život jejich obyvatel a usnadnit dopravu se pomocí cyklistické infrastruktury podařilo v řadě metropolí především ve Spojených Státech.

V Londýně má první, 6,5 km dlouhá fáze zmíněného projektu spojit stanici Liverpool Street s východním Londýnem, její pořizovací náklady by měly přesáhnout 220 milionů liber (přes sedm miliard korun).

„Věřím, že města, v nichž se můžete procházet nebo jezdit na kole radši než jen jezdit v autě, jsou prostě příjemnějšími místy k životu,“ řekl Norman Foster, sám zapálený cyklista, pro zpravodajský server BBC. Zároveň dodal, že hlavním cílem sítě Skycycle je zlepšení kvality života všech obyvatel Londýna a podpora nové generace cyklistů s tím, že důraz se klade hlavně na bezpečnost.

„Skycycle představuje řešení pro cyklodopravu v Londýně. Je to taková cykloutopie: žádné autobusy, žádná auta, žádný stres,“ uvedli architekti Sam Martin a Oli Clark ze společnosti Exterior Architecture.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu